Torna l’orquesta transoceànica i primitivament futurística composta per dues persones. No és que haguessin marxat, porten 2 anys d’activitat permanent amb concerts arreu del món, però tenen nou àlbum, el millor fins a dia d’avui. Són Spazzfrica Ehd i PapaduPau, el duet de Barcelona conegut com a ZA! que continuen la conquesta de PachaMadreTierraWah! amb WANANANAI.

Sempre aclamats pels seus imprevisibles i incendiaris directes (2n millor directe 2011 segons Rockdelux), els ZA! han gravat un àlbum que fa justícia a la seva feina sobre l’escenari, però que també sorprendrà els coneixedors amb noves sonoritats i ritmes.

WANANANAI són gairebé 60 minuts plens d’idees difícils d’imaginar i difícils d’explicar sense escoltar-les. Spazzfrica Ehd i Papa duPau han ampliat l’espectre musical per incloure barreges impossibles: jazz afrocubà amb post-rock (el Calentito), dancehall jamaicà amb grunge (Súbeme el Monitor), electrònica de festa rave amb noise industrial (Tueste Natural), melodies del sud-est asiàtic amb Black Sabbath (Cha Cha Cha), o krautrock amb música clàssica contemporània (Hotto!Hottero!!Hottesto!!!).
Fins i tot s’han atrevit amb una de hip hop (Mr.Reality) que podria encaixar en un disc d’A Tribe Called Quest.

I el més sorprenent de tot: aquest caos té sentit. WANANANAI és una afirmació de llibertat, una hora de música que demostra que allò experimental pot ser eufòric, intens, enèrgic, i també ballable a vegades.
Els instruments en la gravació són nombrosos: bateria, guitarra, teclat, trompeta, veus, sampler, percussió. Tot processat per diversos efectes analògics, loops gravats en directe, i tocats tots per només dues persones.

WANANANAI – el quart àlbum en una carrera de 7 anys- serà editat pel segell que els ZA! codirigeixen, Gandula, recuperant el control de totes les decisions. El duet també s’ha encarregat del disseny del disc (la tipografia està feta amb els seus propis cossos!!). WANANANAI serà co-distribuït per Discorporate Records a l’Europa central, per Valve Records a Austràlia i Nova Zelanda i per més segells d’altres punts del planeta que seran anunciats ben aviat.

Des de l’edició del seu anterior disc, MEGAFLOW (2011), ZA! han participat en tot tipus de festivals de música (SXSW, Canadian Music Week, Les Transmusicales, Primavera Sound, Sónar Sao Paulo, Eurosonic, Fusion Fest) amb tot tipus de grups, en tot tipus de països (EUA, Canadà, Brasil, Rússia i gairebé tota l’Europa Occidental). Tot això combinat amb la composició i participació en obres teatrals, la col·laboració amb músics com Damo Suzuki (Can), Angel Deradoorian (Dirty Projectors) o Alex Dunham (Hoover, Regulator Watts), i la co-direcció d’una orquestra d’improvisació
conduïda.

Això és el que s’ha fet fins ara. Però els ZA! i Gandula han acordat que en un
context d’incertesa econòmica i de crisi mundial, el més sensat és arriscar-ho tot.
La forma, el fons i el contingut de WANANANAI en són la prova.

Imatge de Jordi Castells